Behandling av melkeallergi

Behandlingen av melkeallergi går ut på å fjerne melk fra barnets kost for å oppnå symptomfrihet. Det gjelder både kumelk og melk fra andre dyr. For øvrig er det slett ikke sikkert at du som ammer et barn med melkeallergi, må holde deg unna kumelk. Spør barnets lege hva som gjelder for deg.

Hvis barnet ditt trenger morsmelkerstatning, finnes det to ulike typer for barn som er allergiske mot melk:

  • Høygradig hydrolyserte produkter er morsmelkerstatning eller tilskuddsernæring basert på melk, hvor melkeproteinet er brutt ned i så små deler at kroppen ikke kjenner det igjen og derfor ikke reagerer allergisk på det. Denne typen erstatning kan gis til de fleste barn med melkeallergi.
  • Aminosyreløsning er morsmelkerstatning som ikke er basert på melk i det hele tatt. Proteinet i denne løsningen utgjøres av enkle aminosyrer, som er byggesteinene i proteinet. Denne typen erstatning passer for barn som har så kraftig allergi at de ikke blir bra med hydrolyserte produkter. Aminosyreløsninger finnes også til eldre barn som har vokst fra en morsmelkerstatning. Produktene blir da som en melkeerstatning. Det finnes også et produkt med yoghurtkonsistens som kan brukes som introduksjon til fast føde og som mellommåltid.

Disse erstatningene selges bare på apoteket og ikke i vanlige matvarebutikker. Rådfør deg med barnets lege eller klinisk ernæringsfysiolog om hvilken melkefri erstatning som passer best for ditt barn.

Når det gjelder melkefri mat for øvrig, kan man lett få følelsen av at ”alt” inneholder melk. Denne opplevelsen er vanlig i begynnelsen, før man finner gode alternative produkter og oppskrifter. Melkeprodukter spiller riktignok en stor rolle i norsk mattradisjon, men det finnes mye mat som både er velsmakende og næringsrik og som ikke inneholder melk.

Kontakt en klinisk ernæringsfysiolog om ditt barn får diagnosen melkeallergi

En risiko ved melkefri mat er at den kan være fattig på energi og næringsstoffer som B-vitaminer, D-vitamin og kalsium. Hvis barnet ditt får diagnosen melkeallergi, kan det være lurt å rådføre seg med en klinisk ernæringsfysiolog. Ernæringsfysiologen kan vurdere næringsinntaket til ditt barn og hjelpe til med å finne hensiktsmessige erstatningsprodukter. Ernæringsfysiologen kan også foreslå berikning av maten og gi kostråd som støtter barnets vekst.

Hvor lang tid tar det før symptomene forsvinner?

Hvis et barn med melkeallergi får helt melkefri kost, bør barnets symptomer forsvinne i løpet av to–fire uker.

Hvis barnet ikke blir bedre, kan det skyldes flere ulike forhold:

  • Er ikke kosten helt melkefri? Det er fort gjort å steke mat i vanlig smør eller å glemme at matvarer som strøkavring og barnegrøt kan inneholde melk. Tenk gjennom alle mulige fallgruver, gjerne i samråd med klinisk ernæringsfysiolog.
  • Er barnets allergi så kraftig at et vanlig melkehydrolysat ikke er tilstrekkelig? Har barnet behov for en aminosyreløsning i stedet?
  • Har barnet fått riktig diagnose? Eggallergi er et eksempel på en annen vanlig matallergi hos de minste barna som kan gi symptomer som ligner symptomene på melkeallergi. Vær nøye med oppfølging, og oppsøk lege regelmessig.

De aller fleste barn vokser fra seg allergien i løpet av noen år. Det er viktig med regelmessige legebesøk og vurderinger.

Vær nøye med å utelukke alt melkeprotein fra barnets kost.