7 måter å beskytte din baby på

Dette er en veldig belastende tid for foreldre til små barn, gravide og blivende fedre. Derfor deler Nutricia Verdens helseorganisasjons (WHO) anbefalinger om hvordan du kan beskytte deg og din lille, siden du er babyens primære kontakt med omverdenen. Ved å følge enkle metoder og regler kan vi sammen begrense risikoen for spredning av koronaviruset. Vi har også ekspertsvar fra WHO på de mest stilte spørsmålene om graviditet, amming og mating med flaske, som kan hjelpe deg og barnet ditt i løpet av denne tiden.

1. Vask hendene regelmessig

Koronaviruset spres ved menneskelig kontakt. Derfor er ganske enkelt å vaske hendene, den beste måten å beskytte mot viruset. Vask hendene dine før du berører babyen din og insister at alle som er i kontakt med babyen din, om å også vaske hendene. Dessverre kan ikke babyene våre vaske sine egne hender. Vel ikke ennå. Så gjør det til en vanlig del av lek eller måltid, og vask hendene grundig sammen med såpe og vann eller en alkoholbasert hånddesinfeksjon. Hvorfor? Dette vil drepe virus som kan være på hendene våre, og forhindre dem umiddelbart i å infisere deg og barnet ditt. Se WHOs retningslinjer for håndvask.

 

2. Begrens sammenkomster

Babyene våre er nydelige og tiltrekker ofte folks oppmerksomhet. Som foreldre er det derfor ditt ansvar å minimere samspillet mellom din lille og andre mennesker. I utgangspunktet kan det med det første virke vanskelig å hindre folk i å plukke opp babyen og kose med den. Men det bidrar til å stoppe spredningen av viruset. I tillegg til å unngå nærkontakt, hold en sikker avstand på minst 1 meter, helst 2 meter, mellom deg selv og alle som er syke og hoster eller nyser. Hvorfor? For når noen hoster eller nyser, sprayes små dråper fra nesen eller munnen som kan inneholde viruset. Hvis du eller barnet ditt er i nærheten, kan du puste inn dråpene, inkludert koronaviruset (Covid-19).

3. Unngå å berøre øyne, nese og munn

Vi pleier å berøre mange forskjellige overflater i løpet av dagen. Vi liker også å berøre babyene våre som igjen liker å berøre ansiktene sine. Så for alle som skal være i kontakt med babyen din (og det inkluderer deg selv), må du sørge for at de har vasket hendene grundig. Hvorfor? Overflater kan være forurenset med koronavirus, og når viruset først har kommet på hendene, kan det lett overføres til kroppen via munnen, nesen eller øynene når vi berører ansiktet vårt. Vi kan ikke slutte å berøre forskjellige overflater eller stoppe babyens nysgjerrighet. Men vi kan stoppe overføringen av viruset inn i kroppen ved ikke å berøre ansiktet vårt eller ansiktet til babyen

4. Utøv god hostehygiene

Sørg for at du og menneskene rundt den lille følger god hostehygiene. Dette betyr å dekke munnen og nesen med et papirtørkle, eller albuekroken hvis du ikke har papirtørkle, når du hoster eller nyser. Kast deretter brukt papirtørkle umiddelbart. Vask hendene. Hvorfor? Dråper sprer viruset. Ved å følge god hostehygiene beskytter du babyen din og menneskene rundt deg mot virus som forkjølelse, influensa og Covid-19

5. Føler du deg syk? Søk medisinsk behandling tidlig

Det er enkelt – hold deg hjemme hvis du føler deg syk. Dersom du får symptomer som feber, hoste, kortpustethet og nedsatt allmenntilstand, ta kontakt med egen lege eller legevakt (telefon 116117). Ved alvorlige symptomer, ring 113. For mer informasjon, følg instruksjonene fra din lokale helsemyndighet. Hvorfor? Nasjonale og lokale myndigheter vil ha den mest oppdaterte informasjonen om situasjonen i ditt område. Hvis du ringer på forhånd, vil helsepersonellet raskt kunne lede deg til riktig instans. Dette vil også beskytte deg og bidra til å forhindre videre spredning av viruset og andre infeksjoner.

6. Følg en trygg og hygienisk tilberedning av mat

Bruk separate skjærebrett for rå og tilberedt mat. Vask også hendene mellom hver gang du håndterer rå mat og tilberedt mat. Du trenger ikke å unngå kjøtt. Bare vær smart og sørg for at alt kjøttet er tilberedt grundig og håndtert riktig under tilberedningen.

Hvorfor? Fordi som foreldre lager vi mat til oss selv, vår familie og babyen vår og koronaviruset kan spres ved matinntak. Derfor er det enda viktigere for den som tilbereder mat å følge sikkerhetsprosedyrer.

7. Hold deg oppdatert og følg rådene som gis

Har du større barn, snakk med barnet ditt om koronavirussykdom for å unngå frykt, og for å skape trygghet rundt situasjonen. Du finner informasjonen og råd på Folkehelseinstituttets nettsider

 

Nyttige linker:

Generell informasjon fra Verdens helseorganisasjon (WHO)

Generell informasjon fra Folkehelseinstituttet (FHI)