Spørsmål og svar

For å kunne hjelpe deg og din familie på best mulig måte, ønsker vi å bistå med svar på de mest stilte spørsmålene om graviditet, amming og mating

Kan gravide overføre koronavirus til ufødte barn?

På dette tidspunktet er det ikke nok bevis for å avgjøre om viruset overføres fra mor til babyen under graviditet, eller hvilken potensiell innvirkning dette kan ha på babyen. Dette er under utredning. Gravide kvinner bør følge anbefalte forholdsregler for å beskytte seg mot eksponering for viruset, og søke medisinsk behandling tidlig hvis de opplever symptomer som feber, hoste eller pustevansker. Ta kontakt med helsepersonell hvis du har spørsmål eller bekymringer.

Kan en baby bruke munnbind?

Et munnbind har en viss lufttetthet, og kan være ubehagelige for den lille under 1 år. For å begrense risikoen kan du derfor følge anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon for å beskytte deg og babyen din mot COVID-19. Og for å være virkelig trygg, bør du begrense barnets eksponering for folkemengder så mye som mulig. Ved ytterligere spørsmål, ta kontakt med lege.

Påvirker COVID-19 spedbarn?

Dette er et nytt virus, og det er ikke kjent enda om hvordan det påvirker babyer eller gravide. Det er mulig for mennesker i alle aldre å bli smittet med viruset, men så langt har det vært relativt få tilfeller av COVID-19 rapportert blant barn. Viruset er dødelig i sjeldne tilfeller, så langt hovedsakelig blant eldre mennesker med eksisterende medisinske tilstander. Ved ytterligere spørsmål, ta kontakt med lege.

Hvordan skal melkepulverredskapene desinfiseres

Flasker, flasketuter, skjeer og skåler som er brukt av babyen, må desinfiseres; rengjør dem først med rent vann, og deretter bør utstyr som tåler høy temperatur, legges i en gryte med vann og kokes i mer enn 30 minutter. Utstyr som ikke tåler høy temperatur, kan vaskes og deretter desinfiseres ved å tørke overflaten med desinfeksjonsmiddel. Ved ytterligere spørsmål, ta kontakt med lege.

Er det trygt for mor å amme hvis hun er smittet med koronavirus?

Alle mødre som har symptomer på feber, hoste eller pustevansker, bør tidlig søke lege og følge instruksjoner fra helsepersonell. Tatt i betraktning fordelene ved amming og den ubetydelige rollen morsmelk har i overføringen av andre luftveisvirus, kan mor fortsette å amme, ved å ta nødvendige forholdsregler i tråd med medisinske råd.
For mødre som har symptomer, innebærer dette å bruke munnbind når hun er i nærheten av barnet (også ved mating), vaske hender før og etter kontakt med barnet (også ved mating), og rengjøring/desinfisering av forurensede overflater, noe som bør gjøres i alle tilfeller hvor personer, med bekreftet eller mistenkt COVID-19 smitte, omgås voksne og barn. Hvis mor er for syk, bør hun oppfordres til å pumpe morsmelk og gi til barnet via en ren kopp og/eller en skje, ved å ta nødvendige forholdsregler, i tråd med medisinske råd. Ved ytterligere spørsmål, ta kontakt med lege

Påvirker COVID-19 babyer?

Dette er et nytt virus og Verdens helseorganisasjon vet ennå ikke nok om hvordan det påvirker babyer eller gravide. Det de vet er at det er mulig for mennesker i alle aldre å bli smittet med viruset, men så langt har det vært relativt få tilfeller av COVID-19 rapportert blant barn. Viruset er dødelig i sjeldne tilfeller, så langt særlig blant eldre mennesker med eksisterende medisinske tilstander. Ved ytterligere spørsmål, ta kontakt med lege.

Hva om barnet mitt er engstelig for koronaviruset

Barn kan reagere på stress på forskjellige måter som å være mer klengete, engstelige, trekke seg tilbake, vise sinne, sengevæting osv. Svar på barnets reaksjoner på en støttende måte, lytt til bekymringene og gi dem ekstra kjærlighet og oppmerksomhet. Hvis du har noen bekymring for den lilles mentale helse, bør du rådføre deg med helsepersonell.

For mer informasjon, besøk: WHO Advice for public