Oppdag symptomene

Oppdag symptomene

  Symptomene varierer

  Symptomene på melkeallergi kan vise seg på mange forskjellige måter. Variasjonene er store, og symptomene varierer fra barn til barn. Dermed kan det av og til ta litt tid før et barn med melkeallergi får riktig diagnose. Enkelte barn som er allergiske mot melk, reagerer med oppkast, mageknip og diaré, mens andre får problemer med forstoppelse. Eksem, søvnvansker og dårlig vektoppgang kan også være tegn på allergi. I enkelte tilfeller er det lett å stille diagnosen melkeallergi, men når det ikke er åpenbart at barnets symptomer er knyttet til melk, kan det være mye vanskeligere. Du finner en liste over mulige symptomer på melkeallergi i symptomguiden

  Hvem skal jeg kontakte ved mistanke om melkeallergi?

  Hvis du mistenker at barnet ditt har melkeallergi, bør du snakke med helsesøster på helsestasjonen. Hun kan henvise deg videre ved behov. Du kan også kontakte fastlegen. Du bør få en henvisning til en barnelege som kan gjøre videre utredning for å vurdere om barnet har kumelkallergi.

   Har du mistanke om allergi?

   Hvis du mistenker at barnet ditt har melkeallergi, kan det være lurt å følge litt ekstra godt med på hva barnet spiser, og hvilke symptomer det får. Disse observasjonene kan komme til nytte når du oppsøker helsestasjon eller lege. Nedenfor finner du tre viktige hjelpemidler som er utarbeidet nettopp for at du skal kunne forberede deg:  

    

   SJEKKLISTE SYMPTOMER

   SJEKKLISTE SYMPTOMER

   Ved å besvare spørsmålene nedenfor kan du gi legen et bilde av hvordan barnets mulige melkeallergi kommer til uttrykk. Formålet med sjekklisten er å gi en oversikt over barnets plager før dere besøker legen eller helsestasjonen. Hvis barnet ditt har alvorlige symptomer, bør du ta kontakt med lege med en gang i stedet for å fylle ut sjekklisten. Legg merke til at symptomene ved melkeallergi kan ligne på symptomene for andre sykdommer. Selv om barnet ditt skulle ha flere av symptomene på listen, trenger det altså ikke bety at barnet har melkeallergi. Det er viktig å være klar over at noen barn med melkeallergi bare har enkelte symptomer. Selv om du bare setter ett kryss på listen, kan det altså allikevel dreie seg om melkeallergi. Hvis du har mistanke om at barnet ditt er allergisk mot melk, er det viktig at du forteller dette til fastlegen, så dere kan henvises til en allergiutredning hos barnelege.

   3/20

   Huden

   Har barnet kløe eller er huden rød og hoven?

   5/20

   Magen

   Har barnet problemer med gulping?

   8/20

   Magen

   Har barnet mye luft i magen?

   9/20

   Magen

   Har barnet blodig avføring?

   10/20

   Magen

   Har barnet problemer med hard avføring?

   13/20

   Pusten

   Har barnet pusteproblemer?

   14/20

   Øvrige

   Har det hendt at barnets øyne, lepper eller ansikt har hovnet opp?

   15/20

   Øvrige

   Er det vanskelig å få barnet til å slutte å gråte?

   16/20

   Øvrige

   Er barnets klær våte av svette om morgenen?

   17/20

   Øvrige

   Har barnet gått ned i vekt eller ikke gått opp i vekt?

   19/20

   Øvrige

   Strever barnet med å få i seg maten?

   20/20

   Øvrige

   Er barnet uvanlig misfornøyd?

   SAMMENSTILLING AV SVARENE I SJEKKLISTEN

   Skrive utStarte på nytt