SPØRSMÅL OG SVAR

Spørsmål og svar

Har du spørsmål om mat til et barn med melkeallergi eller spørsmål om Pepticate- eller Neocate-sortimentet? 

Her finner du en oversikt over vanlige spørsmål som vi i Nutricia får fra foreldre som har barn med allergi, og som våre spesialister har svart på.

Hvis du vil ha svar på ditt eget spørsmål, kan du bruke skjemaet nedenfor.

SPØR SPESIALISTEN

SPØR SPESIALISTEN

Vi har følgende spesialister som svarer på spørsmålet ditt: Sara Ask, klinisk ernæringsfysiolog med lang erfaring fra Astrid Lindgrens Barnsjukhus, samt forfatter av bøker og artikler om barn og mat. Pia Westman, klinisk ernæringsfysiolog og medisinsk ansvarlig for temaet allergi hos Nutricia. Jenny Ludvigson, klinisk ernæringsfysiolog og produktspesialist med lang erfaring fra Astrid Lindgrens Barnsjukhus.
*Må fylles ut for videre kontakt.

<h4>SARA ASK</h4>

SARA ASK

Klinisk ernæringsfysiolog

<h4>Jenny Ludvigsson</h4>

Jenny Ludvigsson

Klinisk ernæringsfysiolog

<h4>Pia Westman</h4>

Pia Westman

Klinisk ernæringsfysiolog

SPØRSMÅL OM PEPTICATE

 • Hvor mye Pepticate bør barnet mitt spise?
  Hvor mye barnet ditt drikker eller trenger å spise, er individuelt. Barnelegen eller ernæringsfysiologen hjelper deg med å gi en omtrentlig vurdering av hvor mye barnet trenger, men det er barnet selv som avgjør hvor sultent det er for øyeblikket. Mindre barn trenger som regel flere, små måltider. Et friskt barn kjenner når det er mett. Du skal ikke true i barnet den siste resten hvis barnet viser at det er fornøyd.
 • Kan jeg amme barnet mitt når det får Pepticate?
  Du kan amme barnet ditt selv om det får Pepticate. Morsmelken inneholder stoffer som er viktige for barnet på mange måter. Den ammende moren kan ofte fortsette å spise som vanlig, men noen ganger må også mammaen holde seg til melkefri mat. Noen svært følsomme barn kan reagere på rester av melkeprotein, som finnes i morsmelken hvis mammaen spiser melkeprodukter. Snakk med helsesøster, lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å få råd om amming av barn med melkeallergi.
 • Hvordan venner jeg barnet mitt til Pepticate?
  Pepticate har en nøytral smak som ligner en vanlig morsmelkerstatning, og barnet godtar som regel smaken uten problemer. Hvis barnet ditt ikke godtar erstatningen selv etter flere forsøk, ta kontakt med barnets lege eller kliniske ernæringsfysiolog for å få råd. En måte er å blande litt Pepticate i morsmelken, morsmelkerstatningen eller maten som barnet godtar, og deretter øke konsentrasjonen gradvis til barnet har lært seg å spise ren Pepticate.
 • Trenger jeg å gi noe mer enn Pepticate?
  Så lenge barnet ditt spiser med god appetitt og følger vekstkurven sin, trenger du ikke å tenke på noe annet enn vitamin D-dråpene eller tranen de første seks månedene: barn med melkeallergi anbefales fem vitamin D-dråper eller en skje tran om dagen, akkurat som andre barn. Ved seks måneders alder er tiden inne for å begynne med smaksprøver på vanlig mat. Maten blir et stadig viktigere næringsmessig supplement til Pepticate i løpet av det andre leveåret. Har du spørsmål om hvordan du begynner med mat til barnet ditt, kan du i første omgang snakke med helsesøster. Hvis det virker som om barnet ditt får dårligere appetitt eller er uinteressert i å drikke Pepticate, bør du kontakte helsesøster, klinisk ernæringsfysiolog eller lege igjen for å få ytterligere råd.
 • Barnet mitt har fått økt appetitt etter at vi begynte å bruke Pepticate, er det normalt?
  Matallergi og annen sykdom kan føre til dårligere appetitt hos barnet. Når barnet har det bedre, blir også humør og helse bedre, og dette kan bidra til bedre appetitt.
 • Barnet mitt, som har fått Pepticate i noen dager, har fått urolig mage med mye luft, er det normalt?
  I likhet med morsmelken inneholder Pepticate melkesukker og milde kostfibre for at babyen ikke skal få hard mage. Hvis babyen din tidligere har fått en morsmelkerstatning uten melkesukker og kostfiber, kan barnet de første dagene med Pepticate få forbigående urolig mage med luft. Du kan også merke at avføringen blir løsere. Dette er helt normalt og et godt tegn så lenge barnet ditt spiser med god appetitt og har det bra ellers.

SPØRSMÅL OM NEOCATE (LCP, SPOON, ACTIVE, ADVANCE)

 • HVOR MYE NEOCATE LCP BØR BARNET MITT SPISE?
  Hvor mye barnet ditt drikker eller trenger å spise, er individuelt. Barnelegen eller ernæringsfysiologen hjelper deg med å gi en omtrentlig vurdering av hvor mye barnet trenger, men det er barnet selv som avgjør hvor sultent det er for øyeblikket. Mindre barn trenger som regel flere, små måltider. Et friskt barn kjenner når det er mett. Du skal ikke true i barnet den siste resten hvis barnet viser at det er fornøyd.
 • Kan jeg amme barnet mitt når det får Neocate LCP?
  Du kan som regel amme barnet ditt selv om det får Neocate LCP. Morsmelken inneholder stoffer som er viktige for barnet på mange måter. Noen ganger kreves melkefri mat, selv for den ammende mammaen. Noen svært følsomme barn kan reagere på rester av melkeprotein, som finnes i morsmelken hvis mammaen spiser melkeprodukter. Snakk med helsesøster, lege eller klinisk ernæringsfysiolog for å få råd om amming av barn med melkeallergi.
 • Hvordan venner jeg barnet mitt til Neocate LCP?
  Neocate LCP har en nøytral smak som likner en vanlig morsmelkerstatning, og barnet godtar som regel smaken uten problemer. Hvis barnet ditt ikke godtar erstatningen selv etter flere forsøk, ta kontakt med barnets lege eller kliniske ernæringsfysiolog for å få råd. En måte er å blande litt Neocate LCP i den morsmelken, erstatningen eller maten som barnet godtar, og deretter øke konsentrasjonen gradvis til barnet har lært seg å spise ren Neocate LCP.
 • Trenger jeg å gi noe mer enn Neocate LCP?
  Så lenge barnet ditt spiser med god appetitt og følger vekstkurven sin, trenger du ikke å tenke på noe annet tilskudd enn vitamin D-dråpene eller tranen de første seks månedene: barn med melkeallergi anbefales fem vitamin D-dråper eller en skje tran om dagen, akkurat som andre barn. Ved seks måneders alder er tiden inne for å begynne med smaksprøver på vanlig mat. Maten blir et stadig viktigere næringsmessig supplement til Neocate LCP i løpet av det andre levehalvåret. Har du spørsmål om hvordan du begynner med mat til barnet ditt, kan du i første omgang snakke med helsesøster. Hvis det virker som barnet ditt får dårligere appetitt eller er uinteressert i å drikke Neocate LCP, bør du kontakte helsesøster, ernæringsfysiolog eller lege igjen for å få ytterligere råd.
 • Avføringen til barnet mitt har forandret seg etter at vi begynte å bruke Neocate, er dette normalt?
  Fordi Neocate er en svært nedbrutt form for næring som absorberes av kroppen høyt oppe i tarmen, kommer svært lite av næringsstoffene inn i tykktarmen. I tykktarmen er det millionvis av bakterier som blant annet fordeler galle (en grønn substans) som kroppen produserer naturlig. Disse bakteriene får mindre næring når barnet ditt bruker Neocate, og dermed reduseres nedbrytingen av galle. Avføringen til barnet ditt får dermed et høyere innhold av galle og kan få en grønnaktig farge. Dette er en naturlig effekt av Neocate og har ingen negativ innvirkning på barnets helse.
 • Barnet mitt har fått økt appetitt etter at vi begynte å bruke Neocate, er det normalt?
  Matallergi og annen sykdom kan føre til dårligere appetitt hos barnet. Når barnet har det bedre, blir også humør og helse bedre, og dette kan bidra til bedre appetitt.
 • Hva skiller Neocate fra andre produkter?
  Ingrediensene i Neocate er i sin enkleste og reneste form, for at kroppen lettere skal kunne fordøye og tåle dem. Neocate er basert på frie aminosyrer. Aminosyrer er proteinenes minste byggesteiner og forårsaker ikke allergiske reaksjoner, slik hele proteiner gjør. Andre erstatninger, f.eks. høygradig hydrolyserte produkter, er morsmelkerstatning eller tilskuddsernæring som er basert på melk, men der melkeproteinet er nedbrutt i så små deler at kroppen ikke gjenkjenner det. De aller mest følsomme barna kan imidlertid også reagere på et hydrolysert produkt.

SPØRSMÅL OM MAT OG MELKEALLERGI

 • Når bør alle symptomer være borte?
  Når blir barnet mitt fri for plager knyttet til melkeallergien? Du kan ta det helt med ro – hvis barnet ditt har begynt på en behandling, er du allerede på god vei! Når barnet har begynt på en behandling, kan det ta litt tid før resultatet viser seg – omtrent som når kroppen leger et sår. Innen 2–4 uker bør du se en forbedring, ellers er tiden inne for å besøke legen igjen. Det er også viktig at barnet spiser den forskrevne mengden erstatning. Bruk en symptomdagbok, følg og dokumenter barnets symptomer og utvikling. Ikke slutt med erstatningsprodukter når barnets symptomer har opphørt. De kan komme tilbake like raskt igjen. La barnets lege bestemme hvor lenge behandlingen skal fortsette.
 • Hva gjelder for soya og andre melkeprodukter?
  Barn med kumelkallergi har lettere for å utvikle allergi mot andre proteiner som likner på dem som finnes i kumelk, blant annet de som finnes i melk fra andre pattedyr og i soyadrikk. Soyamelk Tidligere fantes det soyabasert morsmelkerstatning for barn med kumelkproteinallergi, men fordi det er fare for at barn utvikler allergi også mot soya, blir ikke disse lenger benyttet i Norge. For større barn går det bra å bruke soyabaserte erstatningsprodukter i matlagingen, under forutsetning av at barnet tåler soya. Andre melkeprodukter Melkeprotein fra andre dyr minner om kumelkprotein, og derfor anbefales barn med allergi mot kumelkprotein å avstå også fra denne typen melk. Havredrikk og risdrikk Disse drikkene er ikke tilpasset barnets behov og kan derfor ikke brukes som morsmelkerstatning. Havre- og risprodukter kan derimot være fine å bruke i matlagingen. Rådfør deg med legen eller den kliniske ernæringsfysiologen før du gir barnet ditt et av disse produktene, slik at du kan være sikker på hva som passer for akkurat ditt barn.
 • Hvor finner jeg Pepticate og Neocate?
  Pepticate og Neocate kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Hvis barnelegen mener barnet ditt trenger Neocate eller Pepticate, vil du få en resept på produktet.